Besluit intrekken Huishoudelijke hulp herzien

Het college van
burgemeester en wethouders heeft woensdag 17 december, naar aanleiding van de
eerste rechterlijke uitspraak op 9 december jl., een nieuw besluit genomen over
de hulp bij het huishouden voor inwoners met een beperking of chronische
ziekte. Voor cliënten waarbij de indicatie hulp bij het huishouden aanvankelijk
doorliep na 1 januari 2015, geldt een extra overgangsperiode. Tot 1 april 2015 ontvangen
zij hulp bij het huishouden. In de tussenliggende periode voert de gemeente met
deze cliënten alsnog ‘keukentafel-gesprekken’, waarna opnieuw een besluit
genomen wordt.

De gemeenteraad heeft met het vaststellen van de Keuzenota in september jl. het beleid vastgesteld voor de hulp bij het huishouden. Er zijn in Dongen twee doelgroepen. De eerste doelgroep bestaat uit cliënten met een zogeheten ‘doorlopende indicatie’: zij zouden die na 1 januari 2015 aanvankelijk recht hebben op hulp bij het huishouden, maar met het vaststellen van de Keuzenota werd dat recht beëindigd per 1 januari 2015. De tweede doelgroep  bestaat uit cliënten, die naar aanleiding van persoonlijke gesprekken, in 2013 en 2014 een beschikking hebben ontvangen dat hun recht op hulp bij het huishouden eind 2014 stopt.
Gevolgen voor doelgroep 1: cliënten met een ‘doorlopende indicatie’ 
De eerste doelgroep bestaat uit 351 inwoners. Zij hebben op 30 september jl. een brief ontvangen met het bericht dat de hulp bij het huishouden per 1 januari 2015 zou worden beëindigd. Dit is gedaan op basis van de informatie die toen beschikbaar was. Er was geen individueel onderzoek in de vorm van een keukentafelgesprek aan gekoppeld. De komende tijd benadert de gemeente deze cliënten voor een persoonlijk gesprek. 
Afhankelijk van de uitkomsten van dit gesprek, zijn er voor deze doelgroep na 1 april 2015 drie mogelijkheden: 
een inwoner wordt doorverwezen naar een commerciële aanbieder en moet de hulp bij het huishouden zelf betalen;
een inwoner krijgt een maatwerkvoorziening wanneer hij of zij meer dan drie uur per week hulp bij het huishouden nodig heeft. De eerste drie uur worden als ‘algemeen gebruikelijk’ gezien en betaalt de inwoner zelf. De extra uren vergoedt de gemeente;
voor wie de eerste drie algemeen gebruikelijke uren niet kan betalen bestaat een vangnet in de vorm van bijzondere bijstand. In een gesprek bespreekt de gemeente met de inwoner de individuele omstandigheden, het inkomen en het eigen vermogen.
wmo
Gevolgen voor doelgroep 2: cliënten die in 2013 en 2014 een beschikking hulp bij het huishouden hebben ontvangen met als einddatum eind 2014   
Naast bovenstaande doelgroep zijn er cliënten die in 2013 en 2014 een beschikking hebben ontvangen dat de hulp bij het huishouden eind 2014 zou stoppen. Dit is gedaan op basis van een persoonlijk gesprek. Deze cliënten hebben op 30 september jl. een herinnering ontvangen over het beëindigen van de hulp bij het huishouden. Deze besluiten blijven van kracht. Voor deze groep komt géén aanvullend overgangsrecht tot 1 april 2015.
Echter, binnen deze groep worden de cliënten die nu boven de gebruikelijke drie uur huishoudelijke hulp ontvangen actief benaderd voor een gesprek. De gemeente nodigt eerst de cliënten uit die de meeste uren, boven de gebruikelijke drie uren, hulp ontvangen. Afhankelijk van de uitkomsten van deze gesprekken komen deze cliënten in aanmerking voor dezelfde mogelijkheden als de doelgroep die uitgenodigd wordt voor een keukentafelgesprek: een doorverwijzing naar een commerciële partij, een maatwerkvoorziening of bijzondere bijstand.
Reactie wethouder
Wethouder Piet Panis: ,,De uitspraak van de voorzieningenrechter inzake de gemeente Dantumadeel was voor ons reden om na te gaan of de procesgang met de vereiste zorgvuldigheid heeft plaatsgevonden. We hadden kunnen wachten, maar onze inwoners zijn gebaat bij duidelijkheid. Het belang van onze inwoners telt zwaar. Met dit collegebesluit kunnen borg staan voor een zorgvuldige aanpak en ondertussen aanvullend onderzoek doen. We staan nog steeds achter ons eerder genomen besluit.  Dat hebben we zorgvuldig genomen. De rechter heeft daar echter een andere mening over. Dan moeten we praktisch zijn en onze aanpak aanpassen.”
Debat
Vanavond (donderdagavond 18 december) voert de gemeenteraad een interpellatiedebat over het onderwerp hulp bij het huishouden. Het debat is aangevraagd door de oppositiepartijen CDA en DP. De vergadering begint om 20.00 uur.
Communicatie naar cliënten
Inwoners die op dit moment huishoudelijke hulp ontvangen, krijgen begin volgende week een brief over het collegebesluit en wat dit voor hen betekent.
Foto’s: jan Stads / Pix4Profs
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen