‘Spaanders’: MFA….nieuwbouw of renovatie

‘Spaanders’ is een column waarin Dongenaar Henk Spaan zijn visie geeft op actuele Dongense zaken, de lokale politieke processen en al wat verder afkomt op de bewoners van de gemeente Dongen. Prikkelend en altijd op zoek naar het hoe en waarom van zaken. Henk Spaan (67) heeft 40 jaar overheidservaring, waarvan gedurende meer dan 27 jaar als gemeentesecretaris. Op dit moment houdt hij zich vooral  bezig  met managementadvisering en coaching. 

MFA
De meerderheid van de gemeenteraad wil een nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) in Dongen. De gedachte is dit te realiseren op de plaats waar zich nu De Cammeleur bevindt. Ik wil bij het gehele project een aantal kanttekeningen plaatsen.
Locatie
Iedereen is inmiddels vergeten dat destijds de St. Josephkerk samen met de Pastorie zijn aangekocht om op die locatie een MFA te bouwen. Door de gekozen positionering van het tracé van het laatste verbindingsstuk van de centrumring, is dat niet meer mogelijk. Dat is een bewuste politieke en bestuurlijke keuze geweest. Hiermee is echter wel de mogelijkheid om t.o.v. de locatie Cammeleur een reëel alternatief te hebben, verloren gegaan. Dat vind ik een ernstige constatering. Neemt niet weg, dat er nu dus feitelijk geen alternatief meer  is voor de bestaande locatie aan de Hoge Ham. Daar zullen we het dus mee moeten doen.
Bij nieuwbouw op deze locatie zal men wel tegen de nodige complicaties aanlopen. Ik denk bij voorbeeld aan de beperkte verkeersdoorgang van de Hoge Ham, de bereikbaarheid en afstand van parkeermogelijkheden en het situeren van de toegang tot het gebouw. En zo zie ik nog wel meer zaken die opgelost moeten worden. Deze zullen in de planvorming gestalte moeten krijgen. Mijn hoop daarbij is dat er echte ruimte komt voor ons als burgers om erover mee te denken.
Financieel
Op dit moment is er nog geen zicht op de totale kosten van het project. Er wordt nu een voorstel uitgewerkt. Dit gebeurt door de partners van de gemeente: de gedachte exploitant, Stichting Donckhuis,  Theek5 en het Kunstpodium. Ik zie deze organisaties als belangrijke laagdrempelige voorzieningen voor de totale bevolking van Dongen. 
Juist vanwege die laagdrempeligheid, met bijbehorende tarieven, zal het voor met name Theek 5 en Het Kunstpodium lastig zijn een substantiële financiële bijdrage te leveren in de exploitatiekosten van het gebouw. Daarbij moet er naar mijn mening voor wat Theek5 betreft, ook rekening gehouden worden met de digitale ontwikkelingen. Deze zullen in de toekomst alleen maar sneller en intensiever zijn; met ongetwijfeld gevolgen voor de benodigde ruimte. 
Over de toekomst van het Kunstpodium maak ik me grote zorgen. De betrokkenheid van en samenwerking met Gilze en Rijen is beëindigd. Er is een aantal docenten vertrokken. De directeur vertrekt per 1 januari a.s. en de leerlingenaantallen zijn fors gedaald. Al met al geen gunstige ontwikkeling. Een nadrukkelijke herbezinning op het muziek- en dansonderwijs is dan ook op zijn plaats.
Het gevolg hiervan is dat de exploitatie van het gebouw in financiële zin vooral gedekt moet worden door het gebruik van diverse verenigingen en organisaties en door evenementen. De trend in andere gemeenten is dat dit in deze tijd heel lastig is. Daar is nog wel meer over te zeggen, maar dat wellicht voor een andere keer.
De financiële realiteit is dat er op dit moment in het overzicht: “De stand en verloop van de reserves” een reserve is vermeld van € 1.923.000,–. In de aanbiedingsnota bij de begroting wordt gewag gemaakt van een beschikbaar bedrag van  € 3.800.000,–. Vanuit de beschikbare stukken is het ondoenlijk de relatie tussen de twee bedragen te verduidelijken. Het op te stellen bedrijfsplan en de het daarbij behorende overzichten van exploitatiekosten en opbrengsten en het investeringsoverzicht zullen daar inzicht in moeten geven. Voor de gemiddelde inwoner van Dongen is het op dit moment bepaald niet transparant te noemen. 
Inhoudelijk
Omdat de realiteit is dat er geen andere locatie meer beschikbaar is dan die van de huidige Cammeleur, stel ik voor dat er voor die locatie in grote lijnen twee alternatieven in beeld worden gebracht. Aan de ene kant is dat sloop van het huidige gebouw en bouw van een nieuw MFA; aan de andere kant is dat handhaving van het huidige gebouw dat wordt opgeknapt en eventueel  wordt verbouwd en/of aangepast. Technisch gezien is nieuwbouw natuurlijk het leukste. Dan red je het echter niet met  € 1.923.000,– + de nog te realiseren opbrengst verkoop gebouwen. 
Je kunt ook zeggen we hebben € 1.923.000,– + extra opbrengsten en dat is dan tevens de bovengrens waarvoor we de bestaande accommodatie aanpakken. Ik hoop dat men, ook tegen de achtergrond van wat ik vermelde over Theek5 en Het Kunstpodium, de twee alternatieven (nieuwbouw t.o.v. aanpak van de huidige Cammeleur) goed wil onderzoeken en beargumenteerd naast elkaar wil zetten. 
Een ding is duidelijk: er moet nou eindelijk eens iets gebeuren. En het allerbelangrijkste is dat er een goed beargumenteerd en transparant besluit komt, zodat men verder kan. Daarbij is het geven van veel ruimte voor inbreng van de bevolking van Dongen, voor mij een “must”. Ik hoop dat men bestuurlijk de moed heeft over de grens van de reeds ingenomen standpunten heen te stappen en alle alternatieven een eerlijke kans te geven. De bevolking van Dongen heeft daar recht op.
In het verlengde daarvan is het  ook heel interessant om bij de ontwikkeling en de uitvoering van het gekozen alternatief – ik hoop het aanpakken van de huidige Cammeleur – de plaatselijke ontwerpers, aannemers en leveranciers te betrekken. Dan wordt er door de gemeente niet meer gebruikt dan de beschikbare reserve en vloeit het geld terug in de Dongense economie. Moet kunnen!!

Eerder verschenen ‘Spaanders’





Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen