Stappen in ontwikkeling Jan Mertenslaan/Sint Josephstraat

Foto:

Het college van B&W wil op korte termijn een partij selecteren voor de verkoop, ontwikkeling en bebouwing van de bouwlocatie aan de Jan Mertenslaan/Sint Josephstraat in Dongen. Daartoe heeft het college een selectievolgorde en uitgifteprocedure bepaald. Als eerste wordt de grond aangeboden aan Van Wanrooij Bouw en Ontwikkeling uit Geffen. Binnen vier weken moet duidelijk zijn of deze partij de locatie wil ontwikkelen.

De gronden aan de Jan Mertenslaan/Sint Josephstraat zijn klaar voor uitgifte. Het bestemmingsplan Centrum, waarin de locatie is opgenomen, is gereed. Om tot uitgifte te komen moet een ontwikkelende partij worden geselecteerd. Het college wil dat doen op basis van het feit dat deze partij bouwrechten wil en kan inlossen die de gemeente in het verleden heeft uitgegeven. De geïnteresseerde partij dient zich te conformeren aan het geldende bestemmingsplan en de gemeentelijke grondprijs. Daarbij bestaat de mogelijkheid om de grond geheel af te nemen (inclusief de voormalige pastorie), dan wel een deel.
Selectievolgorde
Voor het aangaan van gesprekken met partijen heeft het college een selectieprocedure vastgesteld. Om snel stappen te kunnen zetten, wil het college in eerste instantie gesprekken aangaan met ontwikkelaars die bouwrechten hebben die niet gebonden zijn aan een locatie. Op basis van dit uitgangspunt komt vooralsnog alleen Van Wanrooij Bouw en Ontwikkeling uit Geffen in aanmerking voor de eerste gespreksrondes. Deze ontwikkelaar krijgt circa vier weken de tijd om zich over het plan Jan Mertenslaan/Sint Josephstraat te buigen en een besluit te nemen of men grond wil afnemen en bebouwen.
Gesprekken locatie-gebonden bouwrechthouders
Indien de gesprekken met deze bouwrechthouder niet leiden tot succes, worden in tweede instantie gesprekken gevoerd met bouwrechthouders die in het bezit zijn van locatiegebonden bouwrechten. In de meeste gevallen zijn die bouwrechten verbonden aan De Beljaart. Bij deze gesprekken wordt de voorwaarde gesteld dat de locatiegebonden bouwrechten worden ingeruild voor de locatie Jan Mertenslaan/Sint Josephstraat. Indien ook deze gesprekken niet slagen, benadert het college derden.
Bouwprogramma
De bouwlocatie Jan Mertenslaan/Sint Josephstraat biedt ruimte aan de realisatie van 11 patiowoningen, 12 rijwoningen, 15 appartementen en 1 vrijstaande woning (39 totaal). De voormalige pastorie aan de Sint Josephstraat 114 maakt deel uit van de ontwikkellocatie en wordt al via een makelaar te koop aangeboden. Dit gebouw is geschikt voor verschillende doeleinden, waaronder wonen, kantoren en lichte horeca, zoals een lunchroom of broodjeszaak.
janmertens
Een impressie van de plannen van Bouwcollectief Dongen
Werk maken van grondverkoop en woningbouw
Wethouder Bea van Beers (Ruimtelijke Ordening) is verheugd dat de eerste gesprekken worden opgestart. “We willen werk maken van woningbouw in Dongen. De Jan Mertenslaan/Sint Josephstraat is een prachtige zichtlocatie, die een mooie nieuwe invulling verdient. Met de selectievolgorde is voor alle partijen die zich in het verleden hebben geïnteresseerd in de locatie, duidelijk welke stappen wij doorlopen en hoe lang we partijen de tijd geven om met een plan te komen. We weten dat lokale partijen zonder bouwrechten belangstelling hebben en hebben hen gewezen op mogelijke samenwerking.” Hiermee doelt van Beers op Bouwcollectief Dongen, een samenwerkingsverband van lokale bouwgerelateerde partijen die zelfs al een plan hebben klaarliggen voor woningen aan de Jan Mertenslaan (KLIK HIER). Dit betekent echter wel dat deze instantie achter in de rij staat en afhankelijk is van de eerder genoemde partijen. Pas als die geen interesse hebben in ontwikkeling van de Jan Mertenslaan dan komt het bouwcollectief in beeld. “Zo zijn nu eenmaal de afspraken die ooit gemaakt zijn” aldus Bea van Beers.
Wethouder Ad van Beek (grondverkoop) heeft er vertrouwen in dat er snel stappen kunnen worden gezet. “Dat is voor de grondexploitatie van de gemeente van groot belang. De locatie moet zo snel mogelijk worden verkocht, ontwikkeld en bebouwd. In zijn geheel of in delen, met of zonder de voormalige pastorie, dat hangt mede af van de uitkomsten van de gesprekken. De signalen vanuit de markt zijn positief.”
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen