Dongen krijgt Jan Willemenstraat

Foto:

De gemeente Dongen heeft de twee nieuwe straatnamen bekend gemaakt voor plan ‘De Hoogt’.  De twee straten in het plan krijgen de namen ‘Hoogt’ en ‘Jan Willemenstraat’. De laatste vormt een eerbetoon aan de Dongense glazenier en kunstenaar Jan Willemen (1912-1985).

Hoogt
De straat ligt centraal in het gebied dat in de volksmond  “gelet op de hoge ligging” op de rand van de dekzandrug, Hoogt heet. Deze naam terug laten komen ligt voor de hand.
Jan Willemenstraat
Aan deze straat werd in 1912 Jan Willemen  geboren. Deze glazenier is tot over de landgrenzen bekend geraakt en heeft een groot oeuvre nagelaten. Een gelegenheid om deze kunstenaar op zijn geboortegrond te herinneren. Het voorstel voor de straatnaamgeving is tot stand gekomen in  samenwerking met de Heemkundekring en Casade.
          janwillemen
Jan Willemen
De kunstenaar Jan Willemen( 1912 – 1985)  is in Dongen een markant figuur geweest. Hij heeft geschilderd en getekend, maar verkreeg de grootste bekendheid met zijn monumentale werk: glas in lood ramen en opalines. Zijn ramen zijn op vele plaatsen in Nederland en ook in België te vinden. De heemkundekring ‘de Heerlyckheit Dongen’ wijdde in 2007 een tentoonstelling aan Jan Willemen genaamd ‘Verliefd op glas’, naar een van zijn uitspraken. De verzamelde gegevens en foto’s voor die tentoonstelling vormden de basis voor de samenstelling van een geheel aan Jan Willemen gewijde website.
In het najaar van 2007 organiseerde ‘de Heemkundekring de Heerlyckheit Dongen’ tal van activiteiten waarbij Jan Willemen centraal stond. Eén van de activiteiten was een tentoonstelling, waarvan onderstaand filmpje is gemaakt.



Foto Jan Willemen: Cees Timmers
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen