Meld Misdaad Anoniem in Dongen

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Donderdagochtend tekende burgemeester Starmans-Gelijns namens het college een convenant met NL Confidential.Deze organisatie activeert en ondersteunt burgers via meld- en hulplijnen (zoals Meld Misdaad Anoniem) om informatie te delen waarmee de veiligheid in Nederland wordt verhoogd. Vanaf nu ontvangt de gemeente Dongen de meldingen van Meld Misdaad Anoniem.

Voordelen
De samenwerking biedt een aantal voordelen. De meldingen die NL Confidential krijgt, kunnen voor de gemeente Dongen waardevol zijn in de aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit of fraude. Dit draagt bij aan de openbare orde en veiligheid binnen onze lokale samenleving. In het geval van constatering van fraude met bijvoorbeeld uitkeringen, is het kostenbesparend. Bovenal zorgt de aansluiting bij NL Confidential voor een versterking van de informatiepositie van de gemeente. Het biedt extra mogelijkheden om op te treden tegen misstanden.

Aanleiding
De aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit is één van de regionale prioriteiten zoals benoemd in het regionale beleidsplan 2015-2018 van Openbaar Ministerie, politie en gemeenten binnen Zeeland-West-Brabant. In dit beleidsplan hebben genoemde overheidspartners zich gecommitteerd aan de aanpak van ondermijnde criminaliteit. Essentieel hiervoor is dat alle overheidspartners hun informatiepositie op orde hebben. De informatiepositie van de gemeente Dongen op het vlak van ondermijnende criminaliteit kan worden versterkt door een samenwerking met NL Confidential. Dit biedt de mogelijkheid om op te treden tegen misstanden.

 

NL Confidential
Burgers kunnen anoniem melding maken bij Meld Misdaad Anoniem als zij informatie hebben over misdrijven of criminele activiteiten. De anonimiteit van de melder is hierbij ten alle tijden gegarandeerd. Voor de gemeente Dongen zijn er in 2015 29 meldingen binnengekomen bij NL Confidential. In 2014 betrof dit 24 meldingen. De meldingen zijn onderverdeeld in verschillende criminaliteitsklassen en worden doorgezet naar de vaste partners van NL Confidential (politie, belastingdienst, FIOD, KMAR, douane).

Er zijn echter ook criminaliteitsklassen waarin melding wordt gemaakt van criminaliteitsvormen die interessant zijn voor een gemeente. Voorbeelden hiervan zijn: fraude met uitkeringen, illegale huisvesting, PGB-fraude, radicalisering, of milieu/afvaldelicten. Door het ondertekenen van het convenant wordt de gemeente Dongen vanaf nu ook geïnformeerd wanneer er zulke meldingen binnenkomen bij NL Confidential.

Door de samenwerking met NL Confidential verwacht het College de aanpak van ondermijnende criminaliteit te versterken en adequater te kunnen optreden tegen misstanden en criminaliteit in de gemeente Dongen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen