Nieuwe weg Heistraat nog geen gelopen race

Foto:

‘Er is in dit stadium geen definitief besluit genomen over het een nieuw tracé voor de Hei-straat’. Dat schrijft de provincie in antwoord op vragen van René Roovers. “Dus liggen er mogelijkheden om de plannen voor een nieuwe weg door ’t Blik nog te veranderen” aldus Roovers, woordvoerder van het comité ‘Handen af van Duiventoren en ’t Blik’. “Genoeg reden om in september een online petitie te starten:‘Spaar de natuur in ’t Blik en de Duiventoren’.” In de petitie pleit het comité ervoor dat er eerst gedegen onderzoek gedaan moet worden voordat de definitieve keuze voor het tracé wordt gemaakt.

Alle varianten, ook het verbeteren van het bestaand tracé, moeten volgens Roovers serieus in de Milieu Effect Raportage (MER) onderzocht worden. “Dan zou een nieuwe weg door de natuur van ’t Blik of de Duiventoren wel eens helemaal niet nodig blijken te zijn”, aldus Roovers namens het comité. Het comité staat in deze opvatting niet alleen want ook de adviescommissie MER van de provincie zei al vorig jaar dat het opwaarderen van de bestaande weg serieus onderzocht moest worden. ‘Dan zou er krachtig ingezet moeten worden op ruimer aandeel fiets en openbaar vervoer en het ontmoedigen van het vrachtverkeer’, aldus de provinciale MER commissie in haar advies. Roovers: “Dit advies is door de provincie tot op dit moment om onduidelijke redenen naast zich neergelegd. Vreemd omdat in 2011 de provincie zelf het verbeteren van de bestaande weg als best mogelijke alternatief benoemde. Waarom daar door de provincie later vanaf geweken is en er zelfs gekozen is voor de aanleg van de weg door ’t Blik en door de Ecologische Hoofdstructuur, is onduidelijk en moet opgehelderd worden.”

rooversRoovers (foto links) vermoedt dat de opstelling van de gemeente Dongen hierin een rol heeft gespeeld. “Bij het opstellen van een advies aan de provincie is de gemeenteraad door wethouder van Beek tweemaal op het verkeerde been gezet. Eerst meldde van Beek dat de raadsleden een Milieu Effect Rapportage in hadden kunnen zien. Dat bleek niet het geval. Ook stelde van Beek dat de keuze voor tracé bundeling Noord door ‘t Blik, niet meer kon veranderen. Dat blijkt ook niet juist want volgens de brief van de provincie is er juist nog geen definitieve keuze gemaakt. Daarmee zette van Beek de gemeenteraad tweemaal faliekant op het verkeerde been. En zo’n advies van de gemeente Dongen telt zwaar bij de provincie.”

Met de onlinepetitie wil het comité dit recht gaan zetten. “Er bestaat veel verzet onder de bevolking tegen die nieuwe weg. Onlangs werd er nog een protestbord langs de weg geplaatst. Intussen zien er al tientallen handtekeningen opgehaald als voorloper op een eventuele toekomstige bezwaar-procedure. Met de online petitie willen we richting provincie de steun onder de Dongense bevolking voor het standpunt ‘Spaar de natuur in ’t Blik en Duiventoren’ verder mobiliseren. Die natuur is te kostbaar om die voor vele tientallen jaren naar de vernieling te laten helpen.” ‘Nut en noodzaak van die nieuwe weg zijn niet met gedegen onderzoek aangetoond. Dat onderzoek moet er komen’, zo luidt de petitie die vanaf september online gaat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen