Column Peter verschure: ‘Liefdesperikelen in onze tuin’

Foto:

Peter en Elly Verschure zijn eigenaar van de beroemdste tuin van Dongen (en misschien wel van Nederland) aan de Groenstraat. De belevenissen in deze tuin zijn al meer dan een jaar veelvuldig te zien en te horen geweest op radio en televisie waarbij Peter zijn passie voor alles wat de natuur voortbrengt op een aanstekelijke manier presenteert. In de tuin hangen ook diverse webcams die ervoor zorgen dat deze belevenissen 24 uur per dag live te volgen zijn via de website van ‘Beleef de Lente’. Peter schrijft in zijn column over zijn ervaringen in zijn eigen tuin en natuurlijk geeft hij als specialist zo nu en dan ook nuttige tuintips.

liefdesperikelen in onze tuin

Voorjaar; alles wat groeit en bloeit en broeit komt tot leven. Op de voedertafel wordt dus flink geflirt. De vogels kwetteren piepen en zingen om het hardst, met de bedoeling het andere geslacht te imponeren. Het veren kleed wordt gepoetst en er wordt gepronkt. Vaak is het geen liefde op het eerste gezicht en lijkt het vrouwtje geen interesse te hebben. Ja een vogel vrouwtje is een veeLeisende dame, want de partner moet mooi, sterk, lief, trouw, en vooral vruchtbaar zijn.

De mannen roodborstjes zijn echte vechtjassen, zo iets van borst vooruit snavel dicht en dan elkaar vol in de veren vliegen. Uitslovers zijn het , en dat vreet energie, en dat allemaal met de bedoeling het mannelijke zaad met het vrouwelijke eitje te laten versmelten. Het ‘’gaat HEEN en vermenigvuldigT u’’ heeft 7 miljard mensen als resultaat opgeleverd. Ook in de dieren wereld is dat veelvuldig in praktijk gebracht.

Onze kerkuilenvrouw heeft na de bruidsschat (een dooie muis) geaccepteerd te hebben ook toegegeven aan het paringsritueel. En via onze webcam hebben we binnen kunnen loeren in hun privé leven, terwijl ze aanstoot gevend de liefde voor de camera’s bedreven. Midas Dekkers had daar meer moeite mee als ons liefdespaar, want het resultaat was 8 eieren, een landelijke top prestatie. Een prestatie die de Nederlandse eierprijs overigens  waarschijnlijk niet zal beïnvloeden.

perikelen2

Uilen zijn monogaam en blijven dus hun hele leven (15 jaar ) bij elkaar en plaatsgetrouw. Bij mussen, merels en meesjes werkt dat anders. Want bij veel vogel soorten is trouw een relatief begrip, met als resultaat veel buitenechtelijke nakomelingen. Uit genen onderzoek bleek dat een nestje mereljongen voor 50% van verschillende ouders afstammen, dus die namen elke uitnodiging voor een slippertje spontaan aan. Waarschijnlijk met als excuus: risico spreiding voor instandhouding van het nageslacht………

Maar in de dierenwereld gaat het er soms ook zeer gewelddadig aan toe. Denk maar eens aan de groepsverkrachting bij eenden waarbij meerdere woerden een vrouwtjeseend bespringen totdat de verdrinkingsdood erop volgt. Ik kan me voorstellen dat Marianne Tiemen straks een wetsvoorstel gaat indienen om die eenden te verplichten wangslijm af te staan, voor een DNA onderzoek, op niet vrijwillige basis.

Onze tuin is ook gezegend met andere experts op het gebied van de voortplanting namelijk konijnen………… Die konijnen plaag zorgt er dus voor dat onze kleinkinderen regelmatig het paringsritueel kunnen volgen. Onze kleindochter vond dat de konijntjes ‘’grappig’’ speelden maar haar twaalfjarige broerlief voelde zich geroepen om met veel gevoel voor theater uit te leggen dat het spelen een andere bedoeling had. Ik had niet de behoefte om aan deze voorlichting nog iets toe te voegen. Kleine meid vroeg nog wel…. Opa is dat echt waar????? Met een overtuigende ja knik was ik van verdere vragen verlost………. Dacht ik.

Maar onder het avondeten barstten de vragen los, en de antwoorden van grote broer waren zo overduidelijk en ongenuanceerd vertelt dat oma ‘’het zo wel genoeg vond’’ Dat de konijnenfamilie ook onze tuin planten plundert is een ander probleem. Enkele weken geleden kocht ik een kist Delfinium planten bij de overbuurman maar die bleken een dag later als konijnenvoer gediend te hebben.

De twintig Althea planten die ik daarna in de leeg gevallen ruimte pootte zijn in dezelfde keelgaten verdwenen. Dus toen ik voor de derde keer met de kleine meid naar Avri ging wilde ze perse worteltjes op de leeg gevreten plekken zaaien; ik weet nu het resultaat al. Zo word ik zoetjes aan onbedoeld hoofdsponsor van een tuincentrum. Ze zijn niet kieskeurig onze lieve langoren, ik word ze een beetje beu….. ik word er een beetje agressief van; ik lust ze rauw……. Nou liever niet te rauw.

petervGroeten uit de Groenstraat

Peter

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen