Column Henk Spaan: ‘Dongen, een voetbalgemeente’

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

‘Spaanders’ is een column waarin Dongenaar Henk Spaan zijn visie geeft op actuele Dongense zaken, de lokale politieke processen en al wat verder afkomt op de bewoners van de gemeente Dongen. Prikkelend en altijd op zoek naar het hoe en waarom van zaken. Henk Spaan (68) heeft 40 jaar overheidservaring, waarvan gedurende meer dan 27 jaar als gemeentesecretaris. Op dit moment houdt hij zich vooral bezig met managementadvisering en coaching.

Dongen: een voetbalgemeente

Dongen heeft een zeer uitgebreid verenigingsleven. Muziek, toneel, carnaval en heel veel sporten. In het seizoen 2015-2016 hebben onze sportverenigingen ook veel prijzen behaald: kampioenschappen en mooie ereprijzen. Alle mensen die daarbij betrokken zijn en hebben meegedaan, wil ik heel hartelijk feliciteren. Onze sportverenigingen doen heel veel goed werk. Voor ouderen die hun conditie op peil willen houden, maar vooral voor onze jongeren. Bij onze sportverenigingen houden ze hun conditie op peil, ontdekken ze de waarde van gezond leven en bewegen en misschien wel het belangrijkst: leren ze samenwerken, respect voor anderen hebben en normen en waarden. Het is dus belangrijk dat we de waarde van onze sportverenigingen onderkennen en erkennen. Ik heb in elk geval heel veel waardering en respect voor al die vrijwilligers die ervoor zorgen dat naast de sportieve ook de meer ideële doelstellingen, die ik verwoordde, waar worden gemaakt.

E en van de takken van sport in Dongen waar ik het in het bijzonder over wil hebben, is voetbal. Wat dat laatste betreft heeft Dongen het afgelopen seizoen goed gescoord. Ik noem het kampioenschap van V.V.Dongen, de vele BN De Stem awards die deze club ontving en het winnen van de Provincie Brabant Cup. Daarnaast werd Olympia ’60 kampioen en verdient ook de promotie van DVVC via de nacompetitie, naar de 4e klasse een groot compliment. Jammer dat ONI het net niet redde, maar ook deze club had al met al een goed seizoen.

Resultaten om trots op te zijn, maar die, zeker gelet op de toekomst, op een aantal vlakken toch ook tot zorgen kunnen leiden. Een artikel in De Stem van zaterdag 18 juni 2016 besteedde hier ook aandacht aan.

Het meest voor de hand liggend is dat zich op enige termijn bij V.V.Dongen problemen kunnen gaan voordoen. Dit is vooral een gevolg van de regelgeving van de KNVB. Op de eerste plaats speelt dit bij het team en de begeleiding. In het seizoen 2016-2017 moeten er drie contractspelers zijn voor 12 uur per week en in het seizoen daarna al 6. Het kan niet anders dan dat dit de begroting onder druk zal zetten. Daarnaast worden er minimumeisen gesteld aan trainer-coach, diens assistent en het hoofd jeugdopleidingen. Ik begrijp deze insteek wel, want terecht wordt er gekozen voor kwaliteit. Tel daar een lichtinstallatie met bepaalde technische eisen bij op en elke club die nu in de derde divisie voetbalt, heeft een fiks probleem op te lossen.

Wat ik waardeer bij V.V.Dongen is dat men met beide benen op de grond blijft. Het is makkelijk voor de KNVB om zaken te regelen en te bepalen; de clubs moeten echter maar zien dat alles wordt opgelost. Dankzij de beide benen op de grond verwacht ik ook wel dat het V.V.Dongen lukken zal.
Maar Dongen is ook een ambitieuze club. Ze zullen op enige termijn zeker streven naar een volgend kampioenschap en promotie naar de 2e divisie. Zowel in de 3e divisie als in de 2e, zullen er voor 2000 bezoekers accommodatie en zit- en/of staanplaatsen moeten zijn. Als de fysieke ruimte er is om 2000 mensen op het sportpark te ontvangen, is daarmee het logistieke probleem in het sportpark en daarbuiten echter nog niet meteen opgelost.

Los van deze, meer intern gerichte problemen die de club zelf zal moeten oplossen, zijn er ook problemen in de omgeving. Het belangrijkste item daarbij wordt gevormd door de voertuigbewegingen naar en van het sportpark en het parkeren rond het sportpark. Ik weet dat daar op dit moment, bij tijd en wijle door de omgeving al over geklaagd wordt. Mocht de nu nog beperkte overlast echter groter worden, dan is het risico van groeiende weerstand in de omgeving zeker niet uit te sluiten.

Ik hoop dat de club in samenwerking met de gemeente dit goed in de hand zal houden. Misschien is het echter ook tijd om nog eens naar een herstructurering en/of herhuisvesting van voetbal in Dongen te gaan kijken. Het is realistisch, gelet op de demografische ontwikkelingen dat de aanwas van jongeren bij sportclubs zal teruglopen. Je ziet hetzelfde al gebeuren in het basisonderwijs in Dongen, wat zeker ook zal doorwerken naar het voortgezet onderwijs. Ik zal in de mening van een aantal mensen hierna misschien wel:“mijn mond moeten gaan spoelen met zout water”, maar is het niet verstandig als er eens zonder vooroordelen gesprekken tussen clubs gevoerd gaan worden over nauwe samenwerking als het gaat om veldgebruik, het gebruik van andere faciliteiten en op termijn misschien zelfs samengaan van clubs.
Zo zou ik me best kunnen voorstellen dat er langs het kanaal straks één grote, goed geoutilleerde voetbalaccommodatie ligt, waar de dan nog resterende clubs alle gebruik van maken. De vrijkomende gronden van met name de huidige locatie van V.V.Dongen kunnen dan voor woningbouw bestemd worden.

Daarmee komen we dan meteen bij de gemeente terecht. Als we over een dergelijk plan praten, moet de gemeente daarin een prominente rol spelen. Natuurlijk kunnen we met elkaar “de kop in het zand steken”. Dat zou echter, zowel van de kant van de gemeente als van de clubs naar mijn mening een slechte zaak zijn. Laten we voorlopig koesteren wat we hebben. Laten we trots zijn op wat onze voetbalclubs bereikt hebben en nog meer trots op de rol die zij maatschappelijk spelen. Anderzijds laten we ook realistisch zijn t.a.v. de toekomstige ontwikkelingen en daar tijdig en adequaat op anticiperen. Dat is nadrukkelijk van belang voor de toekomst van Dongen.

Voor de korte termijn wens ik de Dongense voetbalclubs en uiteraard ook alle andere sportclubs een heel goed seizoen 2016-2017 met veel overwinningen, prijzen en kampioenschappen. Wees er trots op dat je deel uitmaakt van jouw club of vereniging. Ze verdienen onze steun.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen