80-plussers krijgen hulp bij aanvraag hulp bij huishouden

Dongenaren van 80 jaar en ouder krijgen van de gemeente hulp bij het aanvragen  van de voorziening ‘hulp bij huishouden’. Het gaat hier om de lichte vorm van  huishoudelijke hulp (alleen het poetsen), die per 1 januari 2015 uit de WMO verdwijnt.  Mensen die deze hulp willen houden, moeten dat voortaan zelf gaan regelen én betalen. En bij dat ‘zelf regelen’ kunnen ze nu dus administratieve ondersteuning krijgen, als ze tenminste 80 jaar of ouder zijn.  De VVD, PvdA en Volkspartij Dongen dienden gisteren tijdens de raadsvergadering een motie in die dit af moest dwingen.

Leeftijdsdiscriminatie   
De motie kreeg geen steun van de oppositiepartijen CDA en Democratisch Podium. Zij vonden de leeftijdsgrens van  80 jaar belachelijk. ‘Dat is toch leeftijdsdiscriminatie.’zei Rob Huijben van het CDA . Voor ons geldt dat iedereen ondersteuning moet krijgen als dat gewenst is, of je nu 50, 75 of 80 jaar bent.  Als u die leeftijdsgrens schrapt kunnen wij wel akkoord gaan, maar zo niet. Hij kreeg bijval van Martin Montens van het DP. ‘Ik ben wel blij dat de problematiek nu ingezien wordt, maar die leeftijdsgrens, dat kan echt niet; volgens mij mag het ook niet eens ‘ .   
Denise Kunst die namens de Volkspartij de motie toelichtte legde uit waarom gekozen was voor juist die grens. ‘80-plussers  zijn het minst thuis op de computer. Maar als iemand van 79 of 40 jaar komt, wil dat niet zeggen, dat we die niet gaan helpen’. ‘Waarom haal je die leeftijdsgrens er dan niet uit’, reageerde Huijben direct. Maar daar wilde Denise Kunst niets van weten. ‘Het gaat erom wie digitaal het minst bedreven is en dat zijn 80-plussers’, hield ze vol.  ‘Als we iedereen moeten helpen legt dat bovendien een te grote druk op de gemeentelijke organisatie.’ Voor Huijben en Montens was dit antwoord reden om niet met de motie mee te gaan. 
Evaluatie
Het CDA had zelf ook nog twee amendementen ingediend om de nieuwe verordeningen voor de WMO en Jeugdhulp ieder jaar te evalueren in plaats van de gebruikelijk termijn van vier jaar. Die amendementen kregen geen steun van de overige raadsfracties.   ‘Overbodig’, zo verwoordde Mieke Breugelmans van de VVD . ‘De wethouder heeft al meerdere malen toegezegd, dat de verordeningen aangepast worden als blijkt dat dat nodig is.’ Ook een motie van het DP om het afschaffen van de Hulp bij Huishouden met een half jaar uit te stellen, haalde het niet.  
door: Bernadette Klerx
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen